Foto: Margareta Bloom.

Emil Jensen: ”Jag hoppas att det blir en liten, inspirerande spark i röven”

14:11 20 Nov 2023

Musikern tillika poeten Emil Jensen är aktuell med Än susar skogensånger och snack, album och bok i ett – en kärleksförklaring till naturen och den biologiska mångfalden.

Sommaren 2022 avverkade Emil Jensen 400 mil på lådcykel under en turné som han gjorde i samarbete med Naturskyddsföreningen. Nu är han aktuell med ett album och en bok med samma namn som sin senaste turné. I Än susar skogen – sånger och snack samlas låtar och texter proppade med personliga betraktelser och kuriosa om ”det snillrika livet på jorden”.

Man kan alltså välja om man vill lyssna till Emils behagliga stämma på albumet eller läsa texterna i bokform. Här behandlas allt ifrån hur svampars underjordiska nätverk fungerar, att bakterier också kan drabbas av bakterier, och att människans blod har nästan exakt samma sammansättning av kalcium, kalium och natrium som havet.
– Det började med att jag egentligen bara skulle skriva en låt till en föreställning om skogen, för skogen. Vi spelade i skånska bokskogen och det var knappt några människor i publiken, nästan bara träd. Sedan har det bara byggts vidare. Jag började läsa så mycket forskning om svampar, träd och livet i havet och kände att jag verkligen ville basera det jag pratade om på gedigen forskning. Särskilt i dessa tider när många hänvisar till så skumma källor, eller inga källor alls,  berättar Emil.

Mitt bland alla larmrapporter om den pågående klimatkatastrofen vill Emil fokusera på det som faktiskt fungerar – hur livsformer på alla nivåer samverkar för att få livspusslet att gå ihop.
–  Den stora insikten för mig när jag läste om allt det här var att allt liv på jorden inte är här för oss människors skull. Träden står inte där för våran skull, inte mer än att vi står här för deras skull. Det kan ju låta sent påkommet om man är över tio år, vilket jag är. Men att verkligen greppa den tanken var en nyckel för mig för att kunna skriva om de här grejerna.

I en av texterna tar Emil upp
Whanganuifloden i Nya Zeeland. Efter att ursprungsbefolkningen har kämpat i flera decennier har floden fått egna rättigheter, och betraktas nu som en juridisk person – på samma sätt som ett företag kan få juridisk status som en person. Det innebär att alla som kommer i kontakt med floden inte bara måste respektera själva vattnet, utan skogen som omger floden och fiskarna som lever i den.
– Jag tycker att det är ett häftigt sätt att påverka rent juridiskt, men också skapa förändring i våra sinnen i hur vi ser på naturområden. Jag blev så glad när jag läste det. Just att floden kan gå till domstol tyckte jag var helt underbart. På ett sätt längtar jag tills att det händer, även om jag inte vill att något ska gå snett. Jag ser framför mig hur floden sitter där med en sån där vit peruk som i England, säger Emil.

Det politiska engagemanget har funnits länge. Det första uppvaknandet fick han som trettonåring när han såg en dokumentärfilm om apartheidmotståndaren Steve Biko.
–  Sedan upptäckte jag att många frågor hänger ihop. Mänskliga rättigheter hänger ihop med miljöfrågor och naturen. Till syvende och sist handlar allt om hur vi ska kunna leva på den här planeten på ett sätt som fungerar för så många livsformer som möjligt.

Emil är känd för att blanda allvar och komik i sina texter. Denna tendens gör sig även påmind i hans medverkan i radioprogram som Tankar för dagen och Godmorgon världen. I Än susar skogen samsas de allmängiltiga texterna om naturen med det allra mest personliga, som historien om när Emils mamma skulle röntga hjärnan.
 – Hon var helt uppriktig när hon sa: ”Tänk om de inte hittar något överhuvudtaget?”. Hon är en evig källa till oneliners, min morsa. Och det är jag så himla glad för. Jag vet inte hur många Tankar för dagen och sommarpratsgrejer hon har hjälpt mig att få ihop.

Jag tycker mig även ana en melankoli just över att vara människa i vissa texter. Hur ser du att det hänger ihop med naturen?
 Det kanske är ett misstag att gå för långt ifrån våra egna historier när vi ska prata om jordens historia. Då blir det så himla abstrakt och svårt att relatera till, man tänker att det är en framtidsfråga. Jag tänker att det är en nutidsfråga och en forntidsfråga. Man måste nog känna av över tid och över rum hur vi hänger ihop. Det här med solidaritet är något vi ofta pratar om över rum – att känna solidaritet med någon i en annan del av världen. Men vi kanske måste känna det även över tid och artgränser.

 Vilken typ av känslor hoppas du framkalla hos de som läser eller lyssnar på Än susar skogen?
– Jag hoppas att människor ska känna att deras liv har betydelse. Det är där allting börjar – då kan man börja känna att allt spelar roll. Jag hoppas att det blir en liten, inspirerande spark i röven på all likgiltighet som breder ut sig som en ökenspridning just nu. Den berikande känslan av att ”fan det här betyder någonting”.

Än susar skogen – sånger och snack släpps den 24 november. Veckan därpå drar Emil Jensen ut på en omfattande turné.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!