Mooncake

11:44 4 Mar 2002
På Vasastans otippat krogtätaste gata -- Luntmakargatan -- och med Malaysia och South Of Siberia i samma kvarter ligger Moon Cake. På sätt och vis är den omtalade restaurangens meny också en korsbefruktning av sina två uppskattade grannar: crossover men med utpräglat asiatiska förtecken. Redan inredningen skvallrar om inspirationskällan, minimalistiskt sobert, med mörkt trä, svart läder och vitt linne som nästan skriker "vi skiter i Norden". På väggen hänger ett gigantiskt svart-vitt foto föreställande cyklande asiater i kinahattar och måltiderna förväntas givetvis intas med pinnar, trots att storleken på kyckling- och marulkbitar visar sig tydligt tala emot. Personalens moderna svarta uniformer, de stilrena tändsticksaskarna och den upplysta barväggen understryker ytterligare vad fönsterrutornas frostade glas redan har avslöjat: Moon Cake är stiligt, dyrt och modernt. Trots det är servicen avslappnad, kanske omatchat avslappnad om man vill, men framförallt okonstlad, med välkomnande leenden och en befriande trevlig attityd. Och med tanke på hur de halstrade pilgrimsmusslorna med nudlar smakar så hade vi nästan kunnat finna oss i en lite nedlåtande behandling. Tyvärr lever inte den flottiga potatisröstin med krabba och räkor upp till förväntningarna (trots att den rekommenderas av servisen) och första tecknet på restaurangens identitetskris flyter upp till ytan i takt med att den tillhörande chili-aiolin känns mer och mer fadd. Moon Cake vacklar mellan två kontinenter -- Amerika och Asien. Om musslorna med det klippta sjögräset känns välbalanserade och fräscht asiatiska så är röstin dess diametrala motsats -- perfekt som sen frukost på en greasy spoon-diner i USA. Ambivalensen gör sig ännu mer påmind under varmrätterna -- äggnudlar serveras tillsammans med ris, syrliga såser blandas med kvavare undertoner och storleken på portionerna torde skrämma livet ur även den tappraste amerikan. Servitrisen förklarar storleken med att det ska passa alla, men fett och stort blandat med smalt och snyggt riskerar att lämna de flesta smaker otillfredsställda. Rätterna tangerar hela tiden att vara utmärkta, men en twist för mycket i köket tar bort allt vad subtilitet heter. Kryddor och ingredienser blir gärna en för tydlig eller en för mycket. Efterrätten mangosorbet med exotiska frukter och stjärnanismarinad fortsätter på det amerikanska spåret och känns mer som en artificiell, färgmedelstyngd läsk än vad den är just läskande. På det hela taget är Moon Cake långt ifrån katastrofalt. Musslorna var som sagt lysande, servicen sällsynt chosefri och lokalen både mysig och stilren. Men det är svårt att avgöra var de lagt ribban. Är de lyxiga råvarorna huvudsaken, det asiatiskt enkla eller det amerikanskt väl tilltagna? Kvarterskrog eller finkrog? Priserna -- de flesta varmrätter över 200 kronor -- säger en sak, men ryck-på-axlarna-attityden en helt annan. Inget är fel i sig, men kombinationen blir konstig. Öppet: mån-lör 17.00-24.00, sön 17.00-22.00.
Stad: 
Lokal: 

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.