Jag startar en ny sajt: Ajour.se

Damon Rasti 13:23 15 Oct 2011

(Foto: Martin Rinde)

Jag minns min svensklärare i gymnasiet. Per. Han var av den gamla skolan och klagade alltid på mig. Tyckte att jag skrev för okonventionellt. Läste inte tillräckligt många böcker. Gjorde inte som han sa. Jag fick betyget G i svenska. Men jag ville skriva. Jag visste bara inte var. Eller hur. Jag kände ingen i branschen, och mina föräldrar kom från arbetarklassen utan någon högre utbildning. Det enda min far brydde sig om är att jag blev läkare. Den iranska sjukan. Jag pluggade något annat. Men när jag i tristess av studierna, och av ren nyfikenhet startade en blogg på Blogspot, fick jag min första chans att skriva för en bredare publik. Lyckan i att kunna berätta, få feedback och uppmuntringar av okända människor var obeskrivlig. Det är den än idag.

Därför är jag oerhört stolt över att kunna presentera mig som medlem nummer sex i Ajour. Ett projekt som har varit rejält omtalat - främst på Twitter - denna vecka. Ingen har riktigt vetat vad Ajour kommer att gå ut på, men desto fler har tyckt. Och det är väldigt roligt att så många engageras. Vi är otaliga som har skrikit efter något nytt. Något annorlunda. Jag ser det som när jag startade en ny klubb. En marknad där det behövs nytänk och konkurrens. Alternativ. Istället för att bara klaga på det rådande utbudet.

Vad är då Ajour? För mig är det en blandning av personliga nyheter, och snabba uppdateringar. Vi är idag väldigt få i det här landet, som har insett Twitters storhet. Den rappa rapporteringen och att med enkla medel kunna slussa läsare vidare till viktiga källor kommer bli ett av Ajours stora styrkor. En filtrering, så att läsare effektivt kan hålla sig á jour. Samtidigt som man får läsa mer djuplodande texter om diverse ämnen som engagerar oss personligen. Vi är sju personer med spretig bakgrund och tillsammans sätter vi plattformen för något nytt. Och ärligt talat vet jag inte var det kommer att sluta.

En av mina favoritsajter är Reddit, man kan säga att det är en länkdelningssajt och ett forum. Det är en av få sidor på nätet där jag alltid läser kommentarerna, eftersom dessa ger en ytterligare dimension i form av intressanta länkar, tankar eller bara vitsigheter. På sistone har det förts en mediedebatt om problemen med läsarkommentarer. Hos Ajour kommer läsarkommentarerna vara en viktig del av innehållet. Genom åren har jag sett en stor kunskap hos mina läsare, och dessa ska premieras och lyftas fram. Läsarna är en del av berättandet.

Emanuel Karlsten var först ut med att presentera Ajour, och särskilt en formulering i texten visade sig vara väldigt känsligt: ”Jag tror att alla är journalister” skrev han. Många reagerade och hakade upp sig på den meningen. I onödan. Nej, jag tror inte att alla är journalister. Däremot tror jag att alla har en historia att berätta. Alla är inte heller läkare, komiker, eller modedesigners. Däremot har den nya tiden medfört att jag kan ställa enklare diagnoser genom att söka fram information, underhålla stora massor genom att spela in roliga videor eller designa en T-shirt och sälja den på nätet. Genom verktyg som inte har funnits tillgängliga tidigare. Och på samma sätt tror jag att många fler ska få berätta sina historier, och ge sin synvinkel på vardagsproblem likväl som övergripande samhällsfrågor. Jag kallar mig inte personligen för journalist. Jag är skribent. Krönikör. Debattör. Kalla det vad ni vill. Men det är dags att inse att gränserna för journalism och begreppet journalist har skjutits fram. Förändrats.

Jag vill med ajour inte bara lyfta fram mina egna berättelser. Utan även hjälpa till med att rikta strålkastarljus mot människor som inte passar bilden av en journalist - ”svensk”, man, medelklass, innerstadsbo – att få chansen. Genom mig som megafon, eller med sina egna texter. För deras berättande leder till andra människors förståelse. Jag kommer personligen jobba för att lyfta in fler med invandrarbakgrund, gärna tjejer. Det handlar inte om kvotering. Det handlar om att låta folk som förtjänar chansen, få ta den. Och vi kommer att presentera nya namn inom den närmaste tiden.

Någon kompis skojade om att jag skulle vara ett alibi i detta. Långt ifrån. Emanuel var en av mina allra första bloggläsare och påhejare. Jag har sett honom gå från en ”nobody” till att vara en fantastisk samtidsberättare. Under Utöya bar han ensam den svenska medierapporteringen på sina axlar, för min del. Då hade vi redan börjat prata om att göra något nytt. Skapa en trovärdig plattform där man kunde skriva och verka. Samtidigt som man inte behövde känna sig tillbakahållen av mediehusens restriktioner.

Ett annat ämne som några (läs mediamän och självutnämnda sociala medier-experter) har ifrågasatt har varit affären. ”Vad är AFFÄREN? Hur ska ni dra in stålar på detta?!” Men tänk om vi inte ska tjäna några pengar? Tänk om jag gör det här för att jag brinner för att berätta. För att skriva. För att förändra. Det kanske låter som anarki och idioti i vissa öron. Men för mig är det det otroligt befriande att inte behöva tänka på externa faktorer, som annonsörer, när vi drar igång detta. Gör man en bra och trovärdig produkt, kommer pengarna att komma. Det är jag inte det minsta orolig för. Vi låter kritikerna oroa sig för det. Jag vill bara skriva. Och jag hoppas att ni vill läsa.

På måndag startar äventyret. Med Sofia, social medier-drottningen. Jack, en blivande stjärnjournalist. Johan, länkroboten med superkoll (och chokladbiskvier!). TDH, en av Sveriges främsta webbutvecklare. Nämnda Emanuel, inte bara otroligt professionell utan även av de trevligaste människor jag känner. Och så medlem sju som presenteras imorgon.

Jag kan inte vänta.

Jag vet inte vad Per gör idag. Men jag hoppas att han någon gång har läst eller kommer att läsa något jag har skrivit. Tänker efter. Och erkänner för sig själv: ”Jag kanske hade fel ändå”.

Läs mer

Popkulturell nostalgitripp på två minuter:

Damon Rasti 11:27 30 Sep 2011

(Länktack till Tapio Leopold)

Läs mer

Husblatten - den moderne svensken

Damon Rasti 14:58 29 Sep 2011

 Stressad igår eftermiddag på väg till invigning av den nya storsatsningen för unga i Stockholm, Palatset, med mängder av politiker och där Victoria skulle klippa bandet, kom jag på mig själv undrandes om jag kanske skulle raka bort/trimma ner skägget som nu blivit hyfsat långt. Jag bryr mig verkligen inte om kungligheter eller politiker, men tanken slog mig att man kanske skulle sticka ut rejält med det yviga mörka håret och det svarta skägget som folk per automatik sammankopplar med islamism. Jag började med skägget 2007, och det som från början var en blandning av lathet och ytlighet, blev snart ett politiskt statement. Jag hade alltid varit den duktiga nyrakade killen, och kunde inte föreställa mig att ansiktshår skulle reta så många människor. Åsikter och terrorist-skämten haglade, och jag kan ta dem. Men den medvetenhet folks kommentarer skapade, var svårare att skaka av sig. Och fyra år senare stod jag åter där framför spegeln och undrade om jag skulle passa in. För det är mycket det som det handlar om för oss invandrarkillar. Och jag skriver killar, för att trots svårigheterna som tjejer har könsmässigt, är det idag svårare för en invandrarkille att bli accepterad av samhället. Tjejer ses inte som ett lika stort "hot" av gemene svensk. Och det skriver jag utan att vilja förringa invandrartjejers kamp i Sverige. Men för killar är det ännu lite svårare att passa in. 

Jag vet detta för att jag försökte själv. Länge. Jag var runt 20, fick inga jobb efter gymnasiet, och kom på en smart lösning. Jag la till ett förnamn. Ett svenskklingande förnamn. Daniel. Daniel Rasti kunde nu söka jobb. Och Daniel Rasti fick jobb. Direkt. På första intervjun. Jag som inte ens fått komma på intervjuer tidigare. Jag var glad för det, men skulle senare inse att det var det enskilt största sveket jag har begått mot mig själv. Istället för att fightas, la jag mig. Vek för normen. För den strukturella uppbyggnaden av arbetslivet. Där förnamn avgör om du blir kallad på intervju eller inte. Och när jag väl jobbade och försökte sälja på den där jävla telefonen, märkte jag att de gånger jag råkade säga fel namn, alltså mitt riktiga, så var folk inte lika intresserade. De kände inga Damons. Kunde inte relatera. 

Så man blev en husblatte. En svensk trodde man själv. Tills man slutligen insåg att man aldrig riktigt blir svensk. Folk tillåter inte det. Man sköter och beter sig. Anstränger sig. Men känner av främlingars blickar. Hör kommentarer. Märker av beteenden. Komikern Behrad Rouzbeh skrev för några dagar sen att han var trött på dikussionen om invandrare som sköter sig. "Jag är ingen hund". Men ändå är vi många som beter oss eller tvingas bete sig som en, för att blidka husse. Målet är att bli den "sköna invandraren". Då får man beröm av svensken och får höra saker som "Du är ju sjyst, Damon". Man har assimilerat sig. Anpassats. En svensk, men ändå inte. Man får sitta med vid bordet, men äter bara resterna.

Det absolut säkraste sättet för en invandrarkille att passa in är att vara rolig. Vara en pajas, och visa att man har humor. En ofarlig Sean Banan som driver med invandrarbilden, och larvar sig. De är så tokiga de där blattarna.

Jag undrar bara var alla smarta, intellektuella invandrare är? Förebilder som inte är clowner? Som vågar tala utan att försöka hålla igen. Som inte vill passa in. Som inte är lagom. En provocerande, intelligent jävla svartskalle som får tala till punkt. På ett forum där hen får synas. Det tror jag att vi behöver. Så väl "svensk" som "blatte".

Tills vidare kommer vi fortsätta att dela kollektiv invandrarskam. Vi kommer skaka på huvudet åt invandrare som inte beter sig, och folk som inte anpassar sig. För när vi väl har tagit oss innanför spärrarna, glömmer vi hur det är att stå utanför. Man blir en del av det etablissemang man hatade. Får gå på fester, skriva i nån tidning, och synas i nån program. Man har lyckats.

Integrationen i Sverige idag är en omskrivning för assimilation. Integration uppnås den dagen då folk får vara sig själva, utan masker, ändrade namn, och en vilja att passa in.

Jag har än idag inte tagit bort det andra namnet, trots att jag bara använde det i jobbsammanhang i ett halvår. För mig är det någon slags påminnelse om att jag försökte ändra den jag är. Jag skäms varje gång jag ser det på ett myndighetspapper. Rätt åt mig. Och välbehövligt.

 Vad som hände med skägget? Det blev kvar i all sin stolthet. Jag orkar inte anpassa mig längre. Victoria fick anpassa sig efter mig.

Läs mer

Källkritik - En upprättelse till Måns Zelmerlöw, den vita mannen, och porrdvärgen

Damon Rasti 13:42 21 Sep 2011

I somras började en månadsgammal artikel från Veckorevyn att spridas från (som jag såg det) först Sofia Dahlén, via Parisa och så tog jag upp tråden och twittrade "Grattis Måns Zelmerlöw, veckans mest osympatiska människa med detta svar" och därefter en länk till denna artikel där kändisar berättar om sina värsta semesterminnen. Måns Zelmerlöw var först ut och berättade om sin semester till Eritrea. Där framstår han som århundradets douche, när han gnäller på ofräscha och omysiga hotell i ett Eritrea som var sönderbombat av kriget. "Jag brände mig och mamma fick ont i öronen". Hela texten är en blandning av märklig ignorans och en enorm oförmåga till empati. Artikeln spred sig som en löpeld den dagen på Twitter.

Jag skrev om detta även på Facebook, och någon reagerade med att det var skrivet när han var liten. Jag bad om källa, och googlade, men hittade och fick ingenting. Följande dagar skämtade (läs hånade) jag och flera Måns, exempelvis skrev jag något om att han nog inte skulle till Eritrea, när Expressen hade ett löp om att han skulle ta en timeout och resa bort.

Senare under sommaren var jag med en vän som känner Måns, och efter att vi hade sett honom med resväskor på Way out West, twittrade min vän om detta och skojade om att han skulle till Eritrea. Måns svarade glatt att han var missförstådd. Jag la mig i och skrev att jag ville få reda på sanningen när vi sprang på varandra, och Måns var ok med det. Men vi sågs inte mer den helgen.

Jag kunde dock inte släppa det, för det var så mycket som fascinerade mig med denna historia. Jag var själv rätt snabb med att döma, och hade jag kanske hängt ut honom felaktigt? Och var det då inte min plikt att se till att han fick upprättelse?

Så äntligen sprang jag på Måns på en gemensam väns födelsedagsfest i söndags, och tog tillfället i akt. Jag presenterade mig, och frågade om jag kunde få fråga lite mer. Han skrattade och ville berätta

Vad hände egentligen?

- Jag berättade historien som jag upplevde det som en 10-åring. Det där är ju inte mina åsikter idag.

Men det framkommer inte i texten?

- Nej, hon som gjorde intervjun för Veckorevyn var en ung tjej, typ 15. Hon har även ändrat på mina citat. Jag har t.ex. inte sagt "riktigt najs".

Men du måste väl förstå att jag och flera har skrattat åt dig?

- Ja, jag framstår ju som en idiot. När jag var på East, kom flera eritrean-svenskar fram till mig och frågade vad jag håller på med.

Du verkar ändå kunna skratta åt det här?

- Ja, man får bjuda på det.

 

Jag kan inte avgöra om det här är efterhandskonstruktioner, men Måns verkade vara väldigt ärlig och obrydd, och skrattade hjärtligt flera gånger åt det som hade hänt. Han är antagligen van vid att tidningar skriver osanningar. Det som förvånar mig mest är att ingen verkar ha frågat honom. Vi var för upptagna med att skriva rubriker och tweets. Hetsen om att vara först ser inga offer. Vi är många som är s.k. "RT-horor". Att bli retweetad (alltså citerad) på Twitter är ett tecken på att man har lyckats. Att man nått ut. Eftertanke verkar ha blivit något för de som är...ja, efter.

 

Detta aktualiserades i måndags när flera på Twitter började sprida denna bild som beskriver hur en vit VD och en svart rånare behandlades olika. Den svarta mannen fick ett mycket hårdare straff, trots att han stal mycket mindre. Bland de första var Aftonbladets Daniel Swedin (tog honom som ett exempel bara): 

Jag reagerade direkt eftersom jag sett bilden tre månader tidigare på Reddit. Hur kunde den börja spridas i just Sverige nu? Jo, det var en (annan) svensk som hade snappat upp det, och nu skulle flera sprida denna orättvisa. Den enda källan var alltså en bild! Ingen bemödade att kolla upp fakta. Hade man gjort det, han man kunnat läsa detta. Där framkommer det att den som låg bakom bedrägeriet såg ut att få livstid. Och att den svarta mannen hade hotat med att han hade vapen, vilket per automatik ses som "armed robbery" i USA. JAg försökte twittra rättelse, men bilden/länken hade redan fått sitt eget liv och blivit till en sanning.

Detta har handlat mycket om Twitter. Men tidningar är givetvis inte bättre. Häromdagen framkom det att historien om Gordon Ramsey-porrdvärgen som blev uppäten av en grävling var en bluff. Nyheter24 hade hakat på historien i bästa "En ding ding värld"-stil, trots att det lät otroligt redan från början och att en googling av denna "kända" porrdvärg bara resulterade i historier om att han blivit uppäten. Återigen fanns det sajter som avslöjade bluffen redan innan Nyheter24 skrev om den. Men det var antagligen för bra att inte skriva om.

Den klassiska "Kolla aldrig en bra story" lever och frodas inom oss alla. Journalister, twittrare och bloggare. Frågan är bara hur vi agerar efteråt när sanningen har uppdagats? Personligen kan jag bara be Måns Zelmerlöw om ursäkt, för att ha varit en av de som hetsat mest kring hans uttalanden. Min läxa blir att försöka tänka till lite nästa gång, innan jag hoppar på hetståget. Återhållsamhet är inget man ångrar efteråt.

Jag frågade en vän som också hade bloggat om Måns Zelmerlöw-artikeln om även han skulle skriva en rättelse nu: "Nej", blev hans korta svar. Varför undrade jag? "Äh, på Internet har ingen tid med källkritik".

Uppdatering: Gustav föreslår i kommentarerna att reportern på Veckorevyn borde få en motreplik och undersökas närmre. Detta är givetvis väldigt viktiget och jag ska försöka hinna göra under torsdagen.

Läs mer

Kvinnors sexstrejk stoppade krig mellan byar

Damon Rasti 15:17 20 Sep 2011

FN:s flyktingkommissariat UNCHR berättar om hur kvinnorna i två filippinska byar stoppade ett beväpnat krig mellan männen i byarna, genom att inleda en sexstrejk. En vecka stod männen ut, sen la de ner bråket och kunde återgå till att bygga upp byarna. Här är berättelsen:

Man önskar bara att Laura Bush kunde ha utfört denna antika taktik, så hade vi sparat någon miljon liv. Eller som George Michael sjöng i Shoot the Dog: "So, Cherie my dear, Could you leave the way clear for sex tonight? Tell him "Tony Tony Tony, I know that you are horny, but there's somethin bout that Bush ain't right".

Disclaimer. Artikelförfattaren har inte tagit till hänsyn till HBT-människor i inlägget.

Läs mer

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!