Ny vinbar i Västra Hamnen

Karin Ericson 15:19 3 May 2011

Lagom till att solen går ner över västra hamnen öppnar en vinbar med utsikt över havet, och alla som tränat sina kroppar under året får äntligen en chans att visa upp dem här.

Aroma Mat & Dryck upptäckte förra året att vin var mer populärt än öl och tog beslutet om att bli en vinbar. Ägarna Dejan Radibratovic (köksmästare) och Lina Svensson (sommelier), som tidigare drev Vellinge Gästis, har ett passionerat förhållande till dryck. På Aroma serveras intressanta viner som inte går att hitta på systemet. På glas förstås.
Dejan Radibratovic, varför en vinbar?
– Förra året blev vi överraskade över att vi sålde mer vin än öl. Det går mer och mer åt vinhållet. Det finns en större efterfrågan. Vi har varit mycket i Barcelona och i Köpenhamn där det finns många vinbarer och vi älskar att gå in och ta något att dricka och äta ost eller kallskuret till. Det är alltid roligare att kunna prova många sorter. Vi vill driva en bra dryckeskultur. Det är vad det handlar om.
Vad kommer vi få se i er vinbar?
–Vi har 16 viner på glas och målet är att ha minst 20. Vi sätter även ihop paket med tre till fem viner med lite mindre i glasen för att man ska kunna prova fler sorter. Vi försöker hitta sådant som inte finns på systemet. Som McWilliams, som har flera prisvärda viner som plockar priser på tävlingar. Vi försöker ha många viner under hundralappen, även champagne, men ibland tar vi in dyrare. Folk är beredda att betala lite mer idag, för provsmakning. Till vinerna serverar vi en meny med god ost som passar till. Men ingen frukt, den finns i vinet brukar jag säga.
Ni har precis arrangerat en stor cognacmässa med utställare från hela världen. Det är ju inte vin.
– Jag är mer sprit och Lina är vin. Vi håller flera dryckesarrangemang, allt från provningar till mässor. Hon är utbildad sommelier och jag har internationellt spritdiplom.
Vad är ni mest stolta över i sortimentet?
– Lina är mest stolt över ett Riesling från 2008 från Tasmanien, Josef Chromy, och Chateau Barateau från 2005 som det bara fanns två lådor kvar av som vi köpt. Jag är stolt över ett vintageportvin, Dow`s Vintage Port 2007 som fått hundra poäng i omdöme.
På er hemsida får man intrycket att det handlar mycket om dryck, men ni heter egentligen Aroma Mat & Dryck. Vad är viktigast?
– Jag är köksmästare så jag måste ju säga maten. Men varför kan man inte få vara båda två? Jag brukar säga att vin alltid är gott i ett trevligt sällskap, men ett bra vin kan smaka blä i ett dåligt sällskap. Eller så är det den enda positiva behållningen på kvällen.
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.