Döskalle & Mästerligt möter Gudryn Schyman

Redaktion 16:24 30 Mar 2010

Gudrun Schyman vet hur det är att vara både älskad och hatad. Från att ha lämnat Vänsterpartiet och agerat politisk vilde är hon nu i allra högsta grad aktuell igen. Men innan Feministiskt initiativ kan utmana om en riksdagsplats måste hon ta sig förbi Döskalle & Mästerligt.

Hur jämställda är vi i Sverige, EGENTLIGEN?
–Om man går till forskning och fakta får vi konstatera att vi inte är ett jämställt land. Det finns det inget annat land som är heller. Det är viktigt att förstå att när vi har fått pris tidigare för världens mest jämställda land säger inte det något om hur vi förhåller oss till målet, utan bara om hur vi förhåller oss till andra länder. Vi ska ha lika stora möjligheter att forma våra liv, oavsett om vi är män eller kvinnor, och så är det inte idag.

Hur orkar du kämpa? Vad är din drivkraft?
–Jag vill nå målet. Patriarkatet är pinsamt. Det är inte värdigt oss som människor. Jag är alldeles för frustrerad för att finna mig i det här, så då är det bara att ösa på. Någon gång kommer det att bli en förändring och då kan den lika gärna ske nu.

Så du håller dig inte kvar i politiken bara för att jävlas med dina motståndare?
–Nej, det finns inget självändamål i det här. Jag vill gärna vidga demokratin och tycker inte att det är kul med poster och positioner i sig. Jag har ju lämnat Vänsterpartiet och partiledarrollen.

Har du någon gång tänkt ”äh, nu pallar jag inte mer, jag har gjort mitt”?
–Tvärtom! Jag började som aktivist på gator och torg och nu är jag tillbaka i den rollen, så jag har gått hela cirkeln runt. Jag tycker att det här är skitkul och spännande. Det kanske är sjukt?

Hur känns det att vara hatad?
–Jag tror inte att jag är hatad av så många. En del hatar mig naturligtvis och det är för att många blir väldigt provocerade när man pratar om kön och makt. Och jag kan förstå det, för det sitter i den egna identiteten. Det är jobbigt att tänka att man ska ändra på sig om man har klamrat sig fast i stereotyper. Och då förvandlas de känslorna till hat mot mig, man skjuter budbäraren.

Hur många hatmejl får du per dag och hur många procent av dem kommer ifrån män?
–Det är ju absolut fler män än kvinnor. Men jag får inte så många. Det blir däremot hat när jag har skrivit något på nätet. Och då är det män.

Anonyma?
–Ja, precis. I skydd av anonymitet kräks väldigt många så fort jag visar mig.

Tycker du att du har förtjänat någon av den kritik du har fått?
–Nej, det kan jag inte påstå. Jag ångrar inte något jag har gjort. Jag har inte något emot saklig kritik, men jag får saklig kritik så sällan. Men jag gillar att ta debatt, så jag välkomnar människor med andra utgångspunkter.

När är feminism allra viktigast?
–Det finns en föreställning om att det här är någonting som bara handlar om kvinnor och inte om män. Könsmaktsordningen bygger ju på att det är både kvinnor och män som befinner sig i en relation som maktmässigt ser ut på ett visst sätt. Det som är svårast att stå ut med är mäns våld mot kvinnor i nära relationer och att det inte erkänns som det stora säkerhetspolitiska problem det är. Det är jävligt konstigt att mäns våld mot kvinnor betraktas som en kvinnofråga. Sedan är arbetsmarknaden en viktig fråga – att det arbete som kvinnor gör inte värderas lika högt som mäns. En gymnasieutbildning på en verkstadslinje ger en ingångslön är 4 300 kronor högre än vårdlinjen. Och det ökar! När vi startade F! var det 3 596 kronor i skillnad. Och det är inte bara låglönejobb, det här finns i alla skikt. Och så fort kvinnor går in i nya yrken…

… som läraryrket.
–Ja, läraryrket är ett jättebra exempel. Lönerna sjunker och tjoff, så har det blivit ett kvinnojobb. Nu står prästyrket på tur. De där uppe är oroliga för att så många kvinnor läser teologi och att statusen kommer att sjunka och löneutvecklingen stanna av. Sedan kan Jan Björklund härja och peka med hela handen som en jävla militär, men det spelar ingen roll.

När är feminism oviktigt?
–Feminism som utgångspunkt för att tolka samhället är aldrig oviktigt. Men det är klart att man kan ta ledigt från politiken och sätta sig i skogen någonstans.

Vad tycker du om föräldrar som ger sina döttrar ljusrosa bebiskläder och sina söner blåa? Spelar det någon roll egentligen i det långa loppet?
–Absolut, det ingår i hur vi gör kön. Redan på BB när vi möter den nya, lilla människan, möter vi ett kön. Vi tolkar skriken olika. Frågar man varför en liten flicka gråter svarar de flesta ”hon är ledsen”, medan man, om en pojke gråter, svarar ”han är arg”. Det är viktigt att vi istället försöker möta individen och öppna så många dörrar som möjligt så att det här lilla barnet får utvecklas utifrån sin egen kapacitet. Det är också därför förskolelärare borde ha utbildning i genuspedagogik.

Varför är Alliansen så pinsam?
–För att de för en antifeministisk politik! Jag tar på mig genusglasögonen och analyserar, vad är konsekvenserna med deras politik? Jo, det har blivit mer lönsamt att vara man, den ekonomiska politiken har inneburit stora skattesänkningar för de som har mest och man har gjort förändringar i A-kassan som slår mot deltidsarbetande kvinnor som inte får stämpla upp till deltid utan tvingas bli arbetslösa på heltid. Vilken jävla idé! Helt åt helvete och det är bara tre exempel.

Har du sett deras nya logga?
–Nej.

Här, titta i tidningen.
–Ja, den ser väldigt reklamig ut. Den säger ingenting om vad det är. Färgen har de tagit för att de vill fånga upp den här orangea revolutionen i öst, som har visat sig vara väldigt västfinansierad. Den här loggan är väldigt ointressant, det ser ut som en reklam för Viking Line eller vad fan som helst.

Avfärda en aktuell svensk politiker.
–Min utgångspunkt är att alla gör så gott de kan, och sedan kan en del inte bättre.

Som vilka då?
–Den borgerliga regeringen är som någon sorts förvaltare, allihop. Det finns inget blod, inget kött, inget liv. Den som är värst är migrationsministern Tobias Billström. Han har ett stenansikte och talar och talar och förklarar och förklarar. Men det finns ingen passion, inget uttryck.

Har du märkt av några rasistiska tendenser i något parti, förutom Sverigedemokraterna?
–Ja, det tycker jag. Nyamko Sabuni har kommit med förslag man fullständigt häpnar över. Som det där om gynekologs-undersökningarna. Hela Folkpartiet är fullt av en massa fördomar, verkar det som. Att man pratar väldigt svepande om diffusa ”muslimska grupper” till exempel. Allt sådant spär på Sverigedemokraternas popularitet.

Vilken politiker är den största mansgrisen?
–Haha, jag undrar det alltså.

Finns det så många?
–Nja, jag kommer inte på någon nu. I och med att jag är så tydlig med dessa frågor tror jag att folk skärper till sig kring mig. Jag har en liten vaccineffekt. ”Nu kommer den där jävla bitchen, det är dags att skärpa till sig”.

Vilken högerpolitiker skulle du kunna tänka dig att hänga med en hel dag?
–Jag och Carl Bildt är gamla polare. Vi gillade att debattera med varandra och han har en intellektuell hederlighet. Det var en ömsesidig uppskattning som också gjorde att vi kom att träffas privat.

Mansskatten kan du inte vara stolt över. Har du planer på någon ny generaliseringsskatt som feminister kommer att behöva skämmas över?
–Det var inget förslag om en mansskatt. Det var en motion jag skrev som handlade om att regeringen skulle utreda den totala kostnaden av mäns våld mot kvinnor. För den är enorm. Det handlar inte bara om individuella tragedier utan om inkomst- och skattebortfall och sjuk- och psykvårdskostnader. När man väl har fått fram prislappen på våldet ställde jag frågan – vem ska betala? Idag betalar kvinnor, inte med pengar, utan med en kollektiv rädsla. Det vore rimligt att alla vore med och betalade. Det var detta som media vred ett varv och döpte till mansskatt.

Hur töntigt på en skala från ett till tio är det att vara för jämställdhet, men inte våga kalla sig för feminist?
–Det är väldigt töntigt. Men det handlar om okunskap, folk tror att det är en åsikt och inte ett samhällspolitiskt mål. Det är sorgligt att det finns ett sådant kunskapsförakt på dessa områden.

I trygga Sverige, där vi inte behöver oroa oss över krig eller att inte ha mat på bordet – vilken är den viktigaste politiska frågan?
–Arbetsmarknaden. Lönediskrimineringen. Att kvinnor inte får ordenligt betalt och att vi inte tar itu med arbetstidsfrågan.

Så ponera att Feministiskt initiativ skulle vinna valet 2010. Vad är det första ni skulle göra?
–Att politisera arbetsmarknadsfrågan. Arbetsmarknadens parter klarar inte det här, och den frågan måste lyftas upp och tas itu med på en högre nivå.

Hur hade världen sett ut om den hade styrts av kvinnor?
–Det hade inte gjort någon skillnad i sig. Det ska vara en jämn könsrepresentation. Alla kvinnor är inte feminister, medan det finns män som är det.

Vad säger man till en kvinna som inte är feminist? Hur omvänder man henne?
–Det beror ju på var hon är. Man kan inte tala om rätt eller fel. Det är lika besvärligt när män inte är feminister. Ännu mer besvärligt, för den som har mest makt har störst möjligheter att förändra.

Hur mycket sämre har Vänsterpartiet blivit sedan du lämnade det?
–Jag kan ju bara se utifrån numera och jag kan bara se att opinionsstödet har sjunkit. Vilket är synd.

Vad beror det på?
–Jag är inte inne i det arbetet så jag kan inte säga det. När jag var partiledare jobbade jag extremt utåtriktat, och det betydde en del då, men alla måste hitta sin egen väg.

Är inte hela vänsterprojektet bara en dålig ursäkt för att man är fattig?
–Nej, det låter osedvanligt korkat. Det är en fruktansvärd människosyn som går ut på att folk får skylla sig själva och att fattiga är lata. Det vittnar om att man inte vet hur det är att inte ha några pengar. Att vara fattig handlar fanimej inte om lathet!

Vem är den skarpaste politikern du har mött?
–Jag blev mycket imponerad över Inga Thorssons oförtröttliga arbete för fred och nedrustning, i Sverige och i världen. Hon gjorde en plan för total omställning av krigsindustrin till civil produktion till exempel. Tyvärr uppskattade inte den socialdemokratiska regeringen hennes arbete.

Vad tycker du om den svenska monarkin?
–Jag vill att vi i Sverige ska ha ett modernt statsskick. Jag vill att statschefen ska väljas av folket. Kungahuset kan med fördel privatiseras. De har ett starkt varumärke, Victoria kan bli bra VD och tröttnar hon kan hon ställa upp i presidentvalet.

Varför vet du alltid bäst?
–Åh, jag vet inte alltid bäst. Men jag har klara uppfattningar, ofta baserade på fakta och forskning. Kommer någon med konstruktiv kritik är det guld värt.

Vad säger man till folk som hävdar att deras bransch är ojämställd på grund av att det ”inte finns bra kvinnor”?
–De har inte letat på rätt sätt, på rätt ställe. Näringslivet är fullt med gubbar som hävdar just detta men det är för att de bara letar i sina egna nätverk och definierar ”kompetens” som att det innebär att personen ska ha samma egenskaper som de själva. Pinsamt trångsynt!
Vilken bransch, om du bara fick välja en, skulle du vilja skicka till jämställdhetsläger?
–Skolan! Det är i skolan som kunskaperna om hur det ser ut måste komma in och det är de unga som ska öka sin medvetenhet tidigt.

Varför ställde du upp i Let's Dance?
–Jag tycker att det är roligt att dansa, jag trodde att jag kunde göra det bra, vilket jag tycker att jag gjorde, och det sammanföll med valåret, vilket var ett plus. F! har varken pengar eller personal så det var väldigt bra att kunna börja valåret med att dansa in i folks vardagsrum. Nu övergår Let’s Dance i Let’s Vote!

Varför fick vi inte se några rejv-moves från din Docklandstid?
–Programmet bygger på idrotten tiodans och det är särskilda regler och krav som gäller. Det är i finalen man får dansa fritt och dit kom jag inte.

Vi läste att du vägrade inledningsnumret i programmet som gick ut på att kvinnorna skulle falla på knä i slutet. Hur många av dina andra krav fick producenterna rätta sig efter?
–Haha jo, jag tyckte att det var väldigt konventionellt att alla kvinnor skulle falla ner och luta sig mot männens ben. Lösningen blev i stället att alla ”amatörer” stod upp och proffsen fick falla på knä. Jag frågade inte alltid om lov för det jag gjorde. Till exempel kuppade jag ett glittrande kvinnokampsmärke på rumpan i valsen. Jag slet av mig kjolen helt enkelt. Väldigt lyckat.

Hade du bra betyg i skolan?
–Jag gick nio år i skolan och slutade med medelmåttiga betyg. Jag hade faktiskt C i matte och inte så bra ordningsbetyg heller… När jag läste in behörighetsämnena som lite mer vuxen gick det mycket bättre.

Om vi bara ser till det yttre och tillåter oss att vara lite generaliserande – föredrar du karlakarlar eller mjukisar?
–Jag vill ha människor! Inga stereotyper!

Vart gillar Gudrun Schyman att gå ut och rulla hatt?
–Jag är en offentlig person och går aldrig ut och rullar hatt. Jag dricker sedan mer än tio år tillbaka ingen alkohol så jag blir inte i hatten heller.

Män är djur, eller hur?
–Det där är ett citat lösryckt ur sitt sammanhang, som förföljer feminismen. Det är trist. Det handlade om en recension av Valerie Solanas bok, där hon berättar utifrån sina egna erfarenheter av misshandel och våldtäkter och där hon skriver att ”män är djur” och massa annat. Hon som var ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer blev i en film provocerad att ställa sig bakom påståendet.

Du är väldigt välbevarad. Vad är din hemlighet?
–Jag håller på med det jag brinner för.

Blir det någon uppföljare på förlossningsfilmen?
–Ni menar hur gick det sedan för barnet? Nej, det tror jag inte. Det finns inga planer på det i alla fall. Men det är väldigt roligt att den fortfarande används i föräldrautbildningen. Den står sig, som god kvalitet gör.

Brukar du använda ”fitta” som skällsord?
–Nej, och jag tycker det är väldigt tråkigt när någon gör det.

Styling: Michaela Forni och Camilla Åstrand
Kläder: svart klänning filippa k/NK, grön Klänning Filippa K/NK, skor Acne/NK, armband Gold Digger/NK, ring Lucas Jack London/NK, Kostym Filippa K/NK

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!